Vse o zeliščih Seznam forumov Vse o zeliščih
Za vse ljubitelje in gojitelje zelišč ter drugih rastlin!
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




čili / feferon (Capsicum spp.)

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o zeliščih Seznam forumov -> Sadje in zelenjava
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Artep
Administrator foruma


Pridružen/-a: 08.08. 2011, 12:59
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: 19 Avg 2011 11:45    Naslov sporočila: čili / feferon (Capsicum spp.) Odgovori s citatom

ČILI / FEFERON

Ime prihaja iz jezika Nahuatl chilli, doma so v obeh Amerikah. Samo nekaj vrst je pogostih v uporabi, zato pa obstaja mnogo kultivarjev in načinov obdelave, ki imajo različna imena.

V Amerikah so del prehrane že vsaj od 7500 pr. n. št. Po Kolumbovem odkritju Amerik so feferoni obšli svet kot hrana in zdravilna zelišča. Diego Álvarez Chanca, zdravnik na kolumbovem drugem potovanju, je prinesel prve čilije v Španijo in opisal njihove zdravilne učinke leta 1494. Čiliji so sestavina skoraj vseh karijev in številnih drugih jedi. Snovi, ki jih naredijo pekoče so kapsaicin (8-methil- N -vanilil-6-nonenamid) in sorodne spojine imenovane kapsaikinoidi. Kapsaikin je glavna sestavina poprovega spreja. Ob zavžitju se kapsaikinoidi vežejo z bolečinskimi receptorji v ustih in grlu. Receptorji pošljejo v možgane signal, da je oseba pojedla nekaj vročega. Možgani se odzovejo tako, da povišajo srčni utrip, znojenje in nivo endorfinov.'Pekočino' čilijev merimo v Scovillovih enotah (SHU). Rumena paprika ima npr. 0 SHU in najbolj pekoč čili je Naga modrasov čili z 1,359,000 SHU (moderen kultivar razvit iz naga jolokia iz SE Indije z 1M SHU). Čisti kapsaikin ima 16 M SHU. Rdeči čiliji vsebujejo veliko vitamina C in karotena (provitamin A) in so dober vir večine B vitaminov (predvsem B6), kalija, magnezija in železa. Red chilis contain high amounts of vitamin C and carotene (provitamin A), are a good source of most B vitamins, B6 in particular, potassium, magnesium, and iron. Njihova visoka vsebnost vitamina C izboljšuje absorbcijo železa iz drugih živil, npr. fižola in žitaric. Mnogi rumeni in zelenih čiliji so v bistvu nezreli sadeži.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o zeliščih Seznam forumov -> Sadje in zelenjava Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.