 |
Vse o zeliščih Za vse ljubitelje in gojitelje zelišč ter drugih rastlin!
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Artep Administrator foruma
Pridružen/-a: 08.08. 2011, 12:59 Prispevkov: 24
|
Objavljeno: 19 Avg 2011 11:37 Naslov sporočila: ajbiš (Althaea officinalis) |
|
|
AJBIŠ
Mediteranska zdravilna in okrasna rastlina. Sladica, pripravljena iz korenine, se je bila znana že v starem Egiptu in se je do danes razvila v marshmallow. Egipčanska verzija je sladkana z medom in tudi blaži vneto grlo. Francoska verzija, pâté de guimauve, vsebuje stepen jajčni beljak in rožno vodo za okus. Za Rimljane je bil ajbiš zelenjava in ena od delikates. Mnogi revnejši prebivalci stare Sirije - predvsem Felahi, Grki in Armenci - so dolga obdobja jedli samo zelenjavo, predvsem ajbiš in sorodne vrste.
Korenine je potrebno prekuhati, nato se jih lahko s čebulo popeče na maslu. Koreninski ekstrakt (halawa) je ena od arom sladice Halve. Cvetovi in mladi listi so tudi užitni in jih lahko primešate v solate, skuhate ali ocvrete.
Cela rastlina, prevsem pa korenine, vsebujejo sluzi, vsi deli so zdravilni. Ime prihaja zaradi zdravilnih lastnosti iz grščine altho = zdraviti. Listi nabrani poleti pred cvetenjem zdravijo bolezni dihal in izločal (uretitis in ledvične kamne). Jeseni nabrana korenina deluje proti prebavnim in kožnim težavam: vnetja v ustni votlini, gastritis, peptični čir, enteritis, kolitis. Drugi učinki: povečuje tvorbo materinega mleka, sprošča bronhije, deluje proti zaprtju in proti sindromu nemirnega črevesja. Zunanje se korenino uporablja proti krčnim žilam, žuljem, abcesom in turom. Cvetovi in mladi listi so v mnogih recepturah kozmetike za kožo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|