 |
Vse o zeliščih Za vse ljubitelje in gojitelje zelišč ter drugih rastlin!
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Virant Seme
Pridružen/-a: 22.08. 2011, 18:08 Prispevkov: 6 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Okt 2011 13:59 Naslov sporočila: Pelin |
|
|
Zdravo,
v ponudbi Zavoda Raznolikost sem zasledil pelin z vonjem kokakole. Morda veste katere snovi/olja so odgovorne za ta vonj? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Artep Administrator foruma
Pridružen/-a: 08.08. 2011, 12:59 Prispevkov: 24
|
Objavljeno: 11 Nov 2011 14:15 Naslov sporočila: |
|
|
V kulturi obstajajo tri oblike abraščice (Artemisia abrotanum): prvi dve sta starinski, ena diši po limoni, druga po kafri, tretja - najnovejša oblika - pa diši po kokakoli. Vsi trije vonji so močni in značilno različni, kemijsko pa nastanejo zaradi enakih tipov spojin, a v različnih razmerjih. Ni mi še povsem jasno kako, če sploh, jih ločimo z botaničnega vidika (torej morfološko - razen vonja (kemotipov) - in taksonomsko).
Abraščica vseuje do 1,4% eteričnih olj, za katera v oklepajih navajam še IUPAC imena. Pri različnih kemotipih dominira bodisi tujon (spojina je kiralna na dveh mestih, torej obstaja v 4ih oblikah, v abraščici se pojavljata v 1:2 razmerju - α in + β izomere: α: (1S,4R,5R)-4-metil-1-(propan-2-il)biciklo[3.1.0]heksan-3-on
β: (1S,4S,5R)-4-metill-1-propan-2-ilbiciklo[3.1.0]heksan-3-on ) (do 70%) bodisi 1,8-cineol (eukaliptol / 1,3,3-trimetil- 2-oksabiciklo[2,2,2]oktane) (do 60%). Druge komponente so fenčon (1,3,3-trimetilbiciklo[2.2.1]heptan-2-one), sabinen (4-metilen-1-(1-metiletil)biciklo[3.1.0]heksan), α-karjofilen and β-karjofilen (4,11,11-trimetil-8-metilen-biciklo[7.2.0]undec-4-en). Spojine so monoterpenoidi.
Za domačo nalogo iz organske kemije si lahko spojine izrišete
Za etereično olje abraščice so značilni tudi heterociklični seskviterpenoidi davanol, davanon in hidroksidavanon.
Med ne-hlapljivimi sestavinami eteričnega olja poročajo o alkaloidu abrotinu in kumarinih (izofraksidin, umbeliferon), flavonoidih glikozidih (rutin), in prostih flavonol estrih. Grenčino olju prispevajo grenki seskviterpen laktoni absintnega tipa, a jih je manj kot pri pravem pelinu (A. absynthium). Mimogrede: po imenih spojin lahko vidite pri katerih rastlinskih skupinah so bili prvič izolirani.
Edina toksična sestavina eteričnega olja abraščice, kot vseh drugih pelinov je tujon, ki pa se raztaplja v aloholu. Pelinkovec torej pripravimo z pelinovim čajem in ne z rastlino samo.
Skratka: vonj kokakola pelina izvira iz določene kombinacije vseh sestavin, ki sestavljajo njegovo eterično olje. Večina teh sestavin je naštetih, za točno razmerje pa nimam podatka, da bi ga kdo že razčlenil.
V principu so vsi vonji česarkoli posledica interpretacije hlapnih spojin v tem 'nečem'. Te snovi interpretira za voh odgovorni dela možgan, ki dobi določeno kvaliteto signala, ki je odvisen od ustroja vohalnih organov bitja, ki nekaj voha. Zato lahko na primer pri izvohajo mamila skrita na tovornjaku pasje hrane, in zato nekateri ljudje zavohajo melono pri melona žajblju, drugim pa ista rastlina smrdi. Voh, kot čutilo je pri človeku šele na tretjem ali četrtem mestu in je zelo podvržen interpretaciji, kar nam lepo ilustrira na primer parfumerska industrija. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Virant Seme
Pridružen/-a: 22.08. 2011, 18:08 Prispevkov: 6 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Nov 2011 13:53 Naslov sporočila: |
|
|
Ooo tole je pa izčrpen odogvor! Na drugih forumih se le redko kdo tako zelo potrudi, najlepša hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|