 |
Vse o zeliščih Za vse ljubitelje in gojitelje zelišč ter drugih rastlin!
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Artep Administrator foruma
Pridružen/-a: 08.08. 2011, 12:59 Prispevkov: 24
|
Objavljeno: 19 Avg 2011 12:02 Naslov sporočila: rutica |
|
|
RUTICA
V evropskem ljudskem zdravilstvu jo uporabljajo za zmanjševanje bolečin ob napihnjenosti in koliki, za izboljševanje apetita in prebave, za urejanje menstruacije, kot mazilo za zunanjo uporabo proti golšavosti, artritisu, revmi in nevralgiji. Kot zacimbo naj se uporablja zmerno, saj je izjemno grenka. Uporaba rutice je upadala preko 20 stoletja, tako da je dandanes neznana celo mnogim profesionalnim kuharjem. Listi in plodovi so sestavni del Etiopske kuhinje, prav tako je tradicionalna zacimba sredozemskih dežel. Tudi v pravi istarski travarici mora biti vejica.
V zavodu Raznolikost gojimo več vrst in sort rutice. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Virant Seme
Pridružen/-a: 22.08. 2011, 18:08 Prispevkov: 6 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Avg 2011 21:23 Naslov sporočila: |
|
|
Živjo,
mene pa zanima iz kje izvirajo ostale vrste, katere so in v čem se razlikujejo (če sploh se) po uporabnosti? Kot pišete, naj bi poraba zelo upadla. V kakšni obliki jo je sploh priporočljivo uporabiti/pripraviti v domačih razmerah?
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Artep Administrator foruma
Pridružen/-a: 08.08. 2011, 12:59 Prispevkov: 24
|
Objavljeno: 30 Avg 2011 16:01 Naslov sporočila: |
|
|
V rodu Ruta je priznanih 14 vrst, vse so endemne Mediteranu, Makaroneziji in do JZ Azije.
Ruta angustifolia Pers.
Ruta buxbaumii Poir.
Ruta chalepensis L.
Ruta coronata (Griseb.) Nyman
Ruta corsica DC.
Ruta crenulata (Boiss.) Burkill
Ruta erythraea (Boiss.) Aitch. & Hemsl.
Ruta graveolens L.
Ruta linifolia L.
Ruta montana (L.) L.
Ruta patavina L.
Ruta pedicellata (Bunge ex Boiss.) Aitch. & Hemsl.
Ruta suaveolens DC.
Ruta thesioides Fisch. ex DC.
V Sloveniji so prisotni 3 taksoni: Ruta graveolens ssp. divaricata (Tenore) Gams. (razkrečena rutica, divje raste po Krasu) in Ruta graveolens ssp. graveolens L. (vinska rutica, gojena o vrtovih, včasih podivjana) in Ruta patavina L. (rumena rutica, divja rastlina Krasa).
Največ se uporablja gojeno podvrsto in njene sorte, do neke mere pa so uporabne tudi ostale vrste. Za mnoge, posebaj bolj 'eksotične' vrste (ne)uprabnost v razne zdravilne/kulinarične namene niti (še) ni dobro poznana. Zavedati pa se je treba, da vse rutice vsebujejo snovi, ki delujejo dražilno - npr. posebaj pri občutljivih ljudeh lahko eterična olja rutice na koži in na soncu povzročijo opekline. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Artep Administrator foruma
Pridružen/-a: 08.08. 2011, 12:59 Prispevkov: 24
|
Objavljeno: 30 Avg 2011 16:07 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, še besedo o uporabi - pri nas mama vloži liste rutice v rdeče vino, to je star domač pripravek za boljšo prebavo. Za natančno recepturo in doziranje pa moram prepričati njo, da se včlani in kaj napiše na forum.
Poleg tega je rutica nujno, če ne kar glavno, zelišče za v travarico. Tu pa gre kak lepo razvit list na L žganja. Poleg vseh ostalih zelišč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Virant Seme
Pridružen/-a: 22.08. 2011, 18:08 Prispevkov: 6 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Avg 2011 20:14 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za izčrpen odogvor! Veseli me, da ste odprli tak forum in da je " v zaledju" znanje, na katerega se očitno lahko zanesemo
Lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|